Rotasyon Makine Sistemi Cisimlerin bir merkeze bağlı değişik dönme yolları izleyerek hareket etmesine ROTASYON (Dönme) denir. Plastik hammaddelerin şekillendirilmesi için kullanılan üretim yöntemlerinden olan, Rotasyonel Kalıplama Teknolojisi ile güncel hayatta karşımızda var olan çok sayıda plastik araç gereçlerin üretimi gerçekleştirilmektedir. Plastik hammaddeye rotasyon tekniği kullanılarak şekil verilmesinin temel amacı, sahip olduğu şekli karmaşık veya ölçüleri çok büyük malzemelerin üretimini mümkün hale getirmesidir. Rotasyon, bitmiş olan ürünün üzerine eklenebilecek olan parçaları üretim esnasında parçaya eklemeye izin verir (insert parçalar, flanşlar?). Renklendirme maddesi hammadde içerisine katıldığı için, çıkan ürünü boyama işlemine gerek…
Read MoreYıl: 2020
Plastik Enjeksiyon Makinesi
Plastik Enjeksiyon Makinesi Plastik Enjeksiyon Makineleri aynı zamanda enjeksiyon presi olarak da adlandırılır. Plastik ürünlerin üretimi için kullanılan bir makinedir. Plastik enjeksiyon makineleri enjeksiyon ünitesi ve mengene/kalıp ünitesi olarak iki ana bölümden oluşur. Plastik Enjeksiyon makineleri yatay ya da dikey konumda kalıpları sıkıştırır. Piyasadaki makinelerinin çoğu yataydır, ancak yüksek basınç gerektiren büyük ürünlerin üretiminde dikey makineler kullanılır. Bazı dikey makineler kalıbın sabitlenmesini gerektirmez. Enjeksiyon makinesinin kalıplarını sabitleme için yaygın olarak sabit vidalar veya kelepçeler kullanır, çok fazla kalıp değişimi gerektiren tesislerde kalıplar manyetik kelepçeler yardımıyla veya hidrolik yordamıyla sabitlenir. Kalıpta…
Read MorePlastik Enjeksiyon Makinesi Seçimi
Plastik Enjeksiyon Makinesi Seçimi Plastik Enjeksiyon makinesi seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar genel olarak şunlardır: 1. Üretilecek olan parçanın geometrik özelliklerinin belirlenmesi 2. Makine tipi: Hidrolik, hibrid veya elektrikli 3. Üretim için gerekli olan kalıp(mengene) kapama gücü 4. Enjeksiyon grubu boyutu seçimi Üretilecek olan parçanın geometrik özelliklerinin belirlenmesi Doğru makineyi seçme sürecinde ilk olarak üretilecek parçaların ölçülerinin net olarak belirlenmesi gerekir. Makineye uygun olmayan bir kalıp; kalite sorunlarına, düşük çevrim sürelerine yol açar ve daha da önemlisi makine ve kalıp hasar görebilir. Üretim için başlıca belirlenmesi gereken ölçüler: Plastik ham…
Read MorePlastik Enjeksiyon Kalıp Elemanları Nelerdir?
Plastik Enjeksiyon Kalıp Elemanları Nelerdir? Kalıp, makinenin ergitme ünitesinde gelen plastiğin nihai ürüne ulaşmasını sağlayan sistemdir. Plastik enjeksiyon yönteminde ürünün şekli, boyutları, kalitesi ve toleransları öncelikli olarak kalıp tarafından belirlenmektedir. Plastik enjeksiyon kalıbı aşağıdaki şekilde gösterilmektedir. Kalıp elemanları aşağıda sıralanarak, görevleri açıklanmıştır. Yolluk burcu(kalıp memesi): Enjeksiyon memesinden geçen hammadde görüldüğü gibi yolluk burcundan geçerek çeliğin içine yayılmaktadır. Yolluk burcu hazır kalıp elemanlarıdır. Merkezleme bileziği(flanş): Kalıbı enjeksiyon makinesinin plakasına merkezlemektedir. Merkezleme pimleri(kolonlar) ve burçlar: Enjeksiyon makinesinde kalıbın dişi ve erkek tarafının açılıp kapanmasında, birbirlerine yataklama yaparak kalıbın düzgün bir eksen etrafında…
Read MoreEnjeksiyon Kalıp Tasarımında Temel Prensipler
Enjeksiyon Kalıp Tasarımında Temel Prensipler Bir kalıbın imalatında göz önünde bulundurulması gerekli iki önemli nokta, parça tasarımı ve kalıp tasarımıdır. Hatalı bir şekilde tasarlanmış üründen istenilen özelliklerin elde edilmesi mümkün değildir. Hatalı tasarlanmış kalıptan ise nispeten kabul edilebilir ürünler elde etmek mümkündür. Bir parçanın tasarımını değiştirmek için son fırsat kalıbın tasarlanması aşamasında gerçekleşir. Kalıp ortaya çıkarıldıktan sonra parçada dolayısıyla kalıpta yapılabilecek her türlü tasarım değişikliği, kalıp maliyetini artırır. 10 Kalıbın tasarımı yapılmadan önce konuyla ilgisi olan kalıpçı, parça tasarımcısı, kullanıcı temsilcisi, kalite kontrol bölümü temsilcisi ve sevkiyatı temsil edenler bir…
Read MoreKalıp Tasarım ve Üretim Süreci
Kalıp Tasarım ve Üretim Süreci Kalıp tasarımına başlanması için elimizde ürünün üç boyutunun belirtildiği çizimler ve detay resimleri olmalıdır. Bunun yanı sıra kalıptaki toleransları, kullanılacak plastiğin türü, kalıplanabilme karakteristiği ve soğuma sonucu çekme davranışları, kalıbın yüzey özellikleri ve diğer gerekli bilgiler belirtilmelidir. Tasarımın karmaşık olması durumunda, daha iyi anlaşılabilmesi için ilk önce ürünün bir örneğinin tahta, plastik, metal gibi malzemelerden üretilmesine gereksinim duyulabilir. Kalıp üreticisinin tasarımla ilgili fikri ve onayı alınmalıdır. Bundan sonra kalıbın dişi ve erkek maçaların üretileceği metalin özellikleri ve kalıbın içereceği kalıp boşluğu sayısı belirlenmelidir. Ayrıca iki…
Read MorePlastik Enjeksiyon Kalıpçılığında Bilinmesi Gereken Kurallar
Plastik Enjeksiyon Kalıpçılığında Bilinmesi Gereken Kurallar Plastik enjekisyon kalıpçılığında kalıplancak parça yönünden ve kalıplama makinesi ve kalıp yönünden bazı hususlara dikkat edilmelidir, bu hususlar aşağıda belirtilmiştir. Kalıplanacak Parça Yönünden Kalıplanacak parça arzu edilen ölçülerde çizilmelidir. Kalıplanacak parça ile ilgili açıklamalar gözden geçirilmelidir. Kalıplanacak plastik malzemenin cinsi belirtilmelidir. Kalıplanacak parçanın özelliği, yerleşim ve kullanma yeri belirtilmelidir. Çoklu kalıplama işlemlerini içeren kalıplama boşluğu sayısı doğru seçilmelidir. Parçanın dış görünüşüne etki eden ölçülerdeki toleranslar belirtilmelidir. Boyutsal ölçülerdeki çekme payı miktarı belirtilmelidir. Parça üzerindeki eğim açıları uygun değerde seçilmelidir. Parçaya verilecek eğim açısı, parçanın…
Read MorePlastik Kırma Makinesi Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
Plastik Kırma Makinesi Seçimi Nasıl Yapılmalıdır? Geri dönüşüm; plastik üretim tesislerinde verimliği ve üretimim maliyetlerini etkileyen önemli bir faktördür. Plastik mamullerin gerek geri kazanımda, gerek geri kullanımında plastik kırma makineleri en çok bilinen ve en çok kullanılan makinelerdir. Bu durumda plastik kırma makinesi seçiminde bilinmesi gereken bazı bilgileri aktarmaya çalışacağız. Öncelikle kırılacak malzemenin ölçüsel büyüklükleri ve kırma sonucu parça büyüklüğünün belirlenmesi gerekmektedir. Kırılacak malzemenin ölçüsü; kırma makinesi ağız ölçüsünü, motor gücünü ve bıçak tipini etkiler. Kırma sonucu parça büyüklüğü ise kırma makinesi elek ölçüsünü, bıçak tipini ve eğer gerekli ise…
Read MorePlastik Kırma Makinesi
Plastik Kırma Makinesi Geri dönüşüm; plastik üretim tesislerinde verimliği ve üretimim maliyetlerini etkileyen önemli bir faktördür. Plastik mamullerin gerek geri kazanımda, gerek geri kullanımında plastik kırma makineleri en çok bilinen ve en çok kullanılan makinelerdir. Bu durumda plastik kırma makinesi seçiminde bilinmesi gereken bazı bilgileri aktarmaya çalışacağız. Öncelikle kırılacak malzemenin ölçüsel büyüklükleri ve kırma sonucu parça büyüklüğünün belirlenmesi gerekmektedir. Kırılacak malzemenin ölçüsü; kırma makinesi ağız ölçüsünü, motor gücünü ve bıçak tipini etkiler. Kırma sonucu parça büyüklüğü ise kırma makinesi elek ölçüsünü, bıçak tipini ve eğer gerekli ise kırma sonrası taşıma…
Read MorePlastik Ekstruzyon Makineleri
Plastik EkstruzyonMakineleri Plastik ekstrüzyon makineleri enjeksiyon makinelerine çok benzemektedir. Plastik ekstrüzyon hatları ve plastik Ekstruzyon makineleri 3 bölümden oluşur. Plastik Ekstruderler Plastik ekstruder arka grubu (Vakumlu kalibratör masaları, Soğutma Banyoları) Plastik ekstruder ön grubu (granüle göre değişiklik göstermekle beraber bunlar granül kurutucular, dozajlayıcılar, agromel) Plastik Ekstruzyon makineleri ve Plastik Ekstruderler Plastik ekstruder, kovan vida ısıtıcalar fanlar ve kalıptan oluşur. Granül toz veya geridönüş hammadde ekstruder içinde ısı ve kinetik enerji ile plastifikasyona uğrar. Plastifiye olmuş malzeme kalıpta şekil alaraka çıkar. Sıcaklırlar hammaddeye göre değişkenlik gösterir. Teflon ve PEEK gibi malzemelerde…
Read More